BUSSUM AAN DE ZAAN

APRIL | 9 + 10 | 11 – 17 u

De groep van zes kunstenaars die op 9 en 10 april exposeert in Het Weefhuis, heeft zich verenigd onder de titel Bussum aan de Zaan. De kunstenaars komen, hoe kan het ook anders, alle zes uit Bussum en laten een breed scala aan werken zien waaronder schilderijen, tekeningen, keramiek en natuurstenen beelden en bronzen beeldjes.

De schilderijen en tekeningen worden vertegenwoordigd door Anita Kokelaar, Marjon Roeten en Ron Norp. Naast modeltekeningen zijn landschappen, bloemen en portretten te zien. De stijlen variëren van de losse toets en impressionistisch tot realistisch.

De keramisten Inge van Gils en Irma Roeten onderscheiden zich door het meer intuïtieve werk van de een tegenover de strakke vorm van de ander. Het beeldhouwwerk van Margreet Wittenberg beslaat een heel spectrum van kleine beeldjes in was en gegoten in brons tot groter werk in steen.

Onder de foto meer tekst en beeld ▼

Margreet Wittenberg en Anita Kokelaar

Margreet Wittenberg beeldhouwt bij de Gooise Academie en heeft o.a. een workshop ‘kopkleien’, het portret- en modelboetseren, bij Anja Vosdingh Bessem gevolgd. Het onderwerp van haar werk is meestal de mens, ten voeten uit als torso of als kop. De koppen zijn naar model en foto’s gemaakt. Ze werkt in klei, was en verschillende soorten steen, voornamelijk serpentijn.

Anita Kokelaar schildert bij Atelier Eduard Moes in Bussum. Ze werkt meestal met acrylverf en gebruikt kwast of paletmes. Haar stijl is los met duidelijke penseelstreken of verfvegen. Inspiratiebronnen zijn vooral de kust, natuur, bloemen en familie.

Onder de foto meer tekst en beeld ▼

Marjon Roeten en Inge van Gils

Marjon Roeten schildert het liefst met olieverf, waarbij zij haar inspiratie uit de natuur haalt en daarom regelmatig ‘en plein air’ werkt (in de buitenlucht). Haar onderwerpen zijn onder meer landschappen, water- en zeegezichten maar ook portretten. Het Impressionisme en de Haagse School zijn haar grote voorbeeld.

Voor keramiste Inge van Gils, bestaat de uitdaging in haar werk eruit, om het uiterst flexibele materiaal, de klei en porselein, te verwerken tot strakke vormen. Binnen het porselein maken heeft zij zich ontwikkeld door een maand met porselein te werken in Jingdezhen, een streek in het zuiden van China, bekend om zijn porselein. Zij haalt inspiratie uit landschappen, architectuur en stromingen binnen de designwereld.

Ron Norp schildert stillevens van alledaagse dingen zoals lekkernijen, koffiekopjes en ook van technische onderwerpen in aquarel, acryl en soft pastel. Daarnaast tekent hij graag modellen bij de Gooise Academie. Een aparte categorie zijn de modellen geschilderd op het aluminium van een stuk vliegtuigromp, de z.g.n. “nose-art”. Meer info op www.artmaker.nl.

Ook Irma Roeten werkt al vele jaren met klei en sinds 10 jaar uitsluitend met porselein. Haar werk is met de hand opgebouwd, waarbij kleine stukjes ingekleurd porselein aan elkaar gezet worden. De dagelijkse dingen, waarbij haar gevoel en grote rol speelt, zijn de inspiratie voor haar werk.

Ron Norp en Irma Roeten


Scroll naar boven