SCHREEUW HET UIT!

9 en 10 september van 13 - 17 u

Klik voor de afbeeldingen ▲

zaterdag en zondag
9 en 10 september van 13 – 17 uur

Schilderijen, tekeningen en glicées van Bregtje Zitman-Deelen.
Een experiment in 2015 naar zelfportretten in verschillende gemoedstoestanden heeft Bregtje aangezet het project ‘Schreeuw het uit!’ te starten. Een schreeuwend zelfportret op A0-formaat liet haar niet los. Een schreeuw is veel dingen tegelijkertijd: emotioneel, moedig, kwetsbaar, oprecht en confronterend. Om hier op voort te kunnen borduren, is ze anderen gaan vragen schreeuwselfies (zelfportret foto waarop de geportretteerde het uitschreeuwt) in te sturen. Ongeregisseerd en zonder vooraf opgelegde beperkingen, behalve dat het een schreeuw moet zijn.
Na een oproep aan haar socialmediavolgers om een schreeuwselfie in te sturen, ontving ze een overweldigend aantal foto’s. Deze vormden de basis voor een serie olieverfschilderijen.

Over de eerste schreeuw die zij schilderde zei Bregtje het volgende: “Ik kon de vrouw op deze schreeuwselfie bijna horen schreeuwen. Het was een spannende start van mijn ‘Schreeuw het uit!’-project, ik had haar nog nooit ontmoet. Zonder een vooropgezet plan voor wat betreft de schildertechniek ben ik aan deze eerste schreeuw begonnen, met als belangrijkste doel de emotie die schuilgaat in de schreeuw op het doek te kunnen vangen.”

Bregtje houdt van het platte vlak, daarin kan ze zichzelf het beste uiten. Binnen dat platte vlak vindt ze het een uitdaging zich te ontwikkelen in alle mogelijke materialen en technieken. Het potlood is haar beste vriend, hiermee kan ze het beste overweg. Maar de olieverf heeft haar op dit moment in haar greep. Zo ook bij de schreeuwen.

Naast haar eigen werk maakt ze portretten in opdracht. In overleg met de opdrachtgever komt ze tot een passend voorstel.

Inspirerende stijlen: Sociaal realisme / realisme / hyperrealisme / magisch realisme / pop-art

Inspirerende kunstenaars: Cindy Sherman, Frida Kahlo, Rosemin Hendriks, Marlene Dumas, Charley Toorop, Marte Röling, Juul Kraijer, Tamara de Lempicka, Rineke Dijkstra, Alice Neel, Henri de Toulouse-Lautrec, Bill Viola, Roy Lichtenstein.

Meer op bregtje.com.