LEZING ‘NATUUR EN KUNSTENAAR IN DE 19e EEUW’

Klik hierboven en bekijk een aantal schilderijen uit de 19e eeuw… ▲

Aanvang 20:00 uur;
inloop 19:30 uur;
entreeprijs € 10,-


Reserveer op tijd; in verband met de Covid19-beperkingen kunnen wij slechts een beperkt aantal aanmeldingen accepteren.

Op 24 november zal Joanne Zegers weer een lezing verzorgen. Joanne is kunstdocent en als zodanig duikt zij regelmatig de kunstgeschiedenis is om interessante onderwerpen en invalshoeken te belichten en uit te diepen. Dit keer zal Joanne met ons onderzoeken hoe kunstenaars zich verhielden tot de natuur in de 19e eeuw, een periode bekend als kunststroming de Romantiek.

Tijdens een bezoek aan de expositie over John Constable in Teylers Museum in Haarlem werd Joanne aan het denken gezet over kunst in de 19e eeuw en ons begrip van wat kunst is. John Constable, een bekend schilder uit dit tijdvak, wordt geciteerd met de uitspraak: ‘Painting is but another word for feeling’. (‘Schilderen is een ander woord voor gevoel.’ – red.) Voor Constable zouden natuurverschijnselen gelijk staan aan het gevoelsleven. Hoe kunnen we deze uitingen verklaren?

‘Painting is but another word for feeling.’
John Constable

‘Aan het eind van de achttiende eeuw, de eeuw van de Rede, kreeg men genoeg van de rationalistische manier van denken van de Verlichting en het academisch classicisme, waarin men voortdurend de oude klassieken probeerde te imiteren. De kunstenaar was in de Romantiek niet langer een nabootser van klassieke kunst, maar werd zelf een schepper. Hij werkte vanuit het persoonlijke gevoel. Kunst werd de ‘individuele expressie van individuele emotie’. Men wil terug naar de ongerepte natuur, de eigen beleving. Schilders als Caspar David Friedrich, John Constable en William Turner wilden de natuur direct beleven en vastleggen.’ (Uit: http://kunst-19e-eeuw.blogspot.com/p/romantiek.html )

Deze lezing gaat over wat romantische kunstenaars in de natuur zochten. De verhouding ten opzichte van de natuur is in de loop van de tijd niet hetzelfde gebleven en dat komt ook tot uitdrukking in de kunst. Die veranderende geestesgesteldheid maakte een andere beleving mogelijk van kunst en natuur. Aan de hand van afbeeldingen laat Joanne Zegers zien wat die verandering inhoudt.

“… Deel dit op Facebook!…”

U bent van harte welkom bij deze lezing.

Lezing bijwonen

Heeft u interesse om deze lezing bij te wonen, wees er dan snel bij! Vanwege veiligheidsvoorschriften kunnen een beperkt aantal bezoekers de lezing bijwonen.

Reserveren is noodzakelijk

En dit is alleen mogelijk via de site van Het Weefhuis: http://www.hetweefhuis.nl/lezingen/reserveren-voor-lezingen/
of per e-mail lia.konijn@gmail.com.

RESERVEREN VOOR DEZE LEZING.

Lees hieronder over onze voorzorgsmaatregelen i.v.m. Covid-19.

Het Weefhuis is weer open en alle medewerkers zijn blij dat er weer wekelijks exposities mogelijk zijn.
Wij hanteren een aantal ‘corona’-huisregels en we vragen alle bezoekers deze in acht te nemen. De huisregels zijn te lezen op onze website op de pagina: https://www.hetweefhuis.nl/huren/corona-huisregels-het-weefhuis/

Klik hier voor de pagina op onze site met de corona-huisregels.

Aanmelden voor de NIEUWSBRIEF.

Het Weefhuis op FACEBOOK.