RESTAURATIE 2006

tekeningWH_logoheel_870x357RESTAURATIE IN 2006
Voor de restauratie in 2006 zijn er voor de fundering twaalf nieuwe z.g. de Waalpalen gebruikt van dertien meter lang. Daarna is er een betonnen funderingsplaat gestort onder het gehele gebouw. Door deze manier van restaureren hoefde het pand niet te worden gesloopt en opnieuw te worden opgebouwd. Het gebouw kon dus blijven staan en worden rechtgezet. Het gebouw hing ongeveer 18 cm uit het lood.

Het pand is 50 cm opgekrikt en weer “rechtgeschrankt”.
Het opkrikken had verschillende voordelen:

– door de demping van de wegsloot en het ophogen van de Beeldentuin werd het Weefhuis een afvoerput; er stond dus altijd water onder het gebouw.
– het pand komt beter tot zijn recht in zijn omgeving en krijgt meer body
– de mogelijkheid voor een provisieruimte onder de trap
– de kruipruimte wordt verbeterd

Oorspronkelijk stond het pand op acht paaltjes per penant. De paaltjes (sparretjes) hadden een dikte van 6-8 cm. Elk paaltje kan belast worden met 900 kg. De paalkoppen waren niet alleen verrot, maar de paaltjes waren door het wegzakken van het pand afgebroken en daardoor niet meer bruikbaar.

De hoofdbalken zijn vernieuwd, terwijl de overige balken traditioneel zijn.
Door de eisen van openbaar gebouw moesten de tussenbalken worden versterkt. De bovenvloer heeft als bouweis dat zij 400 kg per m2 moet kunnen dragen. De oplossing was om de balken met staal te versterken, mede omdat de balken waren doorgezakt door de grote overkapping.
Het schothout aan de westkant is gedemonteerd en spijkervrij gemaakt. Dit hout wordt gebruikt voor aanvulling van de andere wanden. Er zit nog steeds oorspronkelijk hout uit 1650 tussen.

Lees meer over Het Weefhuis:

Introductie Het Weefhuis
Onze doelstelling en het bestuur
Geschiedenis
Fondsen en sponsoren van Het Weefhuis