GROEPS-EXPOSITIE, SCHILDERIJEN, SIERADEN EN BEELDEN

14 - 15 en 21 - 22 oktober 13 - 17 u

Klik voor enkele afbeeldingen ▲

zaterdag en zondag
14 en 15 & 21 en 22 oktober van 13 – 17 uur

Aan de nieuwe expositie in Het Weefhuis doen verscheidene kunstenaars mee uit verschillende delen van het land. De zes kunstenaars die meedoen zijn Trudy Dijkstra, Hans Hayen, Ineke van Loenen, Inge Zwolle, Mirjam Welling en Waldemar Ysebaert.

Verdeeld over twee weekenden worden heel uiteenlopende vormen van kunst tentoongesteld, waaronder sieraden, beelden van steen, hout en terracotta, schilderijen in magisch-realistische stijl en fijnschilderkunst.

Een van de fijnschilders van deze expositie is Trudy Dijkstra die beide weekenden, 14 en 15 en 21 en 22 oktober exposeert. In haar schilderijen staan dieren centraal – soms als onderdeel van een stilleven of in een magisch-realistische voorstelling. In het eerste weekend zijn de stilleven-schilderijen te zien, zoals het schilderij ‘Kersenfeest’ (zie de afbeeldingen door op de link hierboven te klikken). Het tweede weekend komen de schilderijen aanbod waarin de dieren in een magisch-realistische voorstelling figureren, waaronder het schilderij ‘Zilvermaanmeeuw’ ( zie ook weer bij de afbeeldingen).

Bijna dagelijks werkt zij vanuit haar atelier, gevestigd in de prachtige Hanzestad Zutphen. Naast werkzaamheden als docente van diverse creatieve cursussen en workshops in haar atelier en aan de volksuniversiteit en als tekentaal-docente heeft zij ook meerdere mandalaboeken op haar naam staan en werkte ze als illustrator aan een aantal boeken mee. http://hartspiegelkunst.nl

Verder exposeren het eerste weekend, 14 en 15 oktober Hans Hayen (schilderijen), Waldemar Ysebaert (beelden) en Mirjam Welling (sieraden).

De schilderijen van de uit België afkomstige Hans Hayen, alias JonatHanS, vallen nog het best te omschrijven als magisch-realistisch. Zijn studie als architect en een jaar onderweg naar Santiago de Compostela vormen de basis voor zijn schildercarrière. Tegenwoordig woont en werkt hij in het Gelderse Zelhem.

Zijn schilderijen ontstaan op het doek zonder een vooropgezet concept en zonder schetsen. Abstracte weergaven worden aangevuld en versterkt met realistische elementen zoals bloemen, landschappen en de bolvorm. De bol, van massief element tot vluchtige bel, representeert voor deze kunstenaar zuiverheid en perfectie. Eens verscheen de bol intuïtief in zijn schilderijen, ondertussen is het een handelsmerk geworden waardoor zijn werk in al zijn diversiteit toch een herkenbare eenheid vormt. www.jonathans.jimdo.nl

Na eerst sieraden te hebben gemaakt van kralen werd Mirjam Welling zich na verloop van tijd bewust van de beperkingen die dat voor haar meebracht. Zij begon met het maken van eigen kralen uit polymeerklei. Hierdoor werden de sieraden enig in hun soort. Met de volgende stap, het edelsmeden werd voor haar een nieuwe richting ontdekt. Nu maakt zij sieraden van zilver, titanium en andere metalen waaraan kleurrijke polymeerklei, leer, textiel of acrylaat zijn toegevoegd.

Ook half-/edelstenen en later horloge- en klokonderdelen, oude sieraden en onderdelen van allerhande onwaarschijnlijke apparaten kwamen daar nog bij. Daarnaast heeft het gebruik van koper een nieuwe dimensie gegeven, omdat dit een materiaal is met bijzonder veel verschillende gezichten.

Vanuit haar bedrijf Mirquise in Doetinchem geeft zij cursussen en workshops en om jonge leergierige mensen te helpen met de opstap naar de wereld van het ontwerpen is Mirquise sinds enkele jaren nu ook officieel een leerbedrijf. www.mirquise-sieraden.nl

Waldemar Ysebaert uit Doetinchem maakt figuratieve terracottabeelden geïnspireerd door het werk van klassieke beeldhouwers. Gegrepen door de Franse monuments aux morts begon hij acht jaar geleden met het boetseren van stoere beelden met soldaten. Gaandeweg is de strijd gebleven, maar dan zonder uniform en in andere gedaanten. Ook heeft de vrouw haar intrede in zijn werk gedaan, eerst in een lijdende en treurende rol en de laatste tijd in een meer romantische pose. Vrijwel al zijn beelden hebben een donker bronsachtig patin. Het recente werk is steeds vaker lichter van tint.

Het tweede weekend, 21 en 22 oktober, exposeren naast Trudy Dijkstra ook Inge Zwolle (schilderijen) en Ineke van Loenen (beelden).

Sinds veertien jaar werkt Ineke van Loenen aan ruimtelijke vormen. Zij ervaart het werken in de ruimte met steen en hout zowel kunstzinnig als fysiek als een aantrekkelijke uitdaging. Vorm en kleur lopen als een rode draad door haar leven.

“Het liefst werk ik zonder vastomlijnd plan en laat ik me inspireren door wat ik onderweg tegenkom in het ruwe materiaal. Met nieuwsgierigheid, enthousiasme en geduld ga ik telkens opnieuw het proces aan met een steen of een stuk hout om de vorm zichtbaar te maken die er van nature al in zit. Zo is mijn beeld ‘Evenwicht’ van wilgenhout ontstaan en het beeld ‘Together’ van Keniaans Kiisi-stone. ”, aldus van Loenen. www.dekleurenbrug.nl.

Een realistisch schilderij is voor Inge Zwolle meer dan een foto: een schilderij kun je sturen, je laat dingen weg of voegt ze toe, je kunt het beeld verzachten of er een andere draai aan geven.

Als realistisch schilder – Inge Zwolle heeft een opleiding aan de Academie voor Realistische Schilderkunst in Deventer gevolgd – is zij geboeid door dagelijkse dingen om zich heen – fruit en groente, een voorwerp en wil zij laten zien wat haar raakt. De eenvoud, de verstilling, de kracht van een voorwerp, de kleur van fruit. Na veel geduld, toewijding en aandacht voor de details komen haar schilderijen tot stand.