FRAGILE / BREEKBAAR – PORSELEIN

Klik voor afbeeldingen ▲

EXPOSITIE (vrij toegankelijk)
zaterdag 18 en zondag 19 november van 13 – 17 uur
DINER – (Alleen met reservering)
vrijdag 17 en zaterdag 18 november aanvang 19 uur

EXPOSITIE
‘BREEKBAAR’ is een kleine expositie van Janine Mazel – van der Laan en Roger Ruhulessin, twee conceptuele makers, die dit jaar op reis zijn gegaan door de wereld van porselein. Het gebruik van porselein als expressiemiddel is prachtig, maar lastig. Breekbaar is dan ook een zoektocht naar materiaal en vorm. Hieruit zijn verhalen ontstaan, waarvan zij nu een kwetsbare, en dus ook voor henzelf breekbare tussenstand willen delen.

Je bent van harte welkom en wordt uiteraard ontvangen met een hapje en een drankje.

DINER
Aanvullend op de expositie wordt een spectaculair, breekbaar diner gecreëerd in 6 gangen, waarbij voor elke gang bijzondere porseleinen structuren zijn ontworpen om een spannende ervaring te creëren waarin smaak en vorm fuseren.

Het diner is vrijdag 17 november en zaterdag 18 november, aanvang 19 u.
Kosten € 85,- p.p. inclusief wijn- & juice arrangement.

Boek op tijd! Er is slechts plaats voor 30 personen per avond.
Voor meer informatie en achtergrond zie www.breekbaarfragile.nl

ROGER RUHULESSIN & HET BREEKBARE DINER

Roger is creative chef, kookt de sterren van de hemel en is daarbij ook creatief conceptueel. Hij begon op 21-jarige leeftijd als chef-eigenaar van het vernieuwende restaurant Onder de Rook. In deze periode ontwikkelde hij ook de passie voor beeldende kunst en architectuur, wat tot een studie kunstgeschiedenis aan de VU heeft geleid. Inmiddels doet hij veel werk in de museale wereld en zet daar conceptuele diners neer, o.m. voor het Boymans van Beuningen en het Centraal museum in Utrecht. Zo werd eten steeds meer een kunstvorm. En nu wordt de kunst meer dan eten. Hierbij is een zoektocht naar betekenisgeving ontstaan en de ambitie om de ontstaansgeschiedenis van de mens te vertalen naar een experimenteel multimediaal diner.

Deze expositie is in deze zoektocht een tussenstand, als voorloper op een groter verhaal in wording, dat verder wordt uitgewerkt tijdens een artist in residence plaats bij het EKWC per december 2017.

Op BREEKBAAR presenteert Roger op bijzondere structuren een breekbaar diner. Een spannende ervaring waarin smaak en vorm fuseren. Daarnaast stelt hij structuren tentoon en deelt hij zijn eerdere werk in fotografie.

JANINE MAZEL – VAN DER LAAN & HET FRAGIELE GEREEDSCHAP

Janine werkt als marketing & innovatie director voor mooie merken in food en retail. Hierbij werd het creëren van vernieuwing vooral vanuit strategie en concept aangestuurd. Maar tegenwoordig wordt het maakproces zelf steeds belangrijker, en een bron van vernieuwing op zich. Bij BREEKBAAR heeft Janine het proces omgekeerd en is ‘het maken’ het startpunt geworden. Maken maakt gelukkig.

Ze wordt heel blij van werkplaatsen, waar de vreugde van het maken voelbaar is, en is gegrepen door de sterke vormentaal van handgereedschap, zoals hamers, tangen en zagen.

Door het vertalen van gereedschap naar porselein en papier ontstaat er een spanningsveld tussen kracht en breekbaarheid. Hierbij wordt alleen met sereen wit gewerkt, waardoor de vormen de boventaal voeren. Porselein wordt papier, en papier wordt porselein.

In deze vertaling maakt Janine gebruik van mallen, van gips of linoleum, die het mogelijk maken haar fragiele werken te reproduceren. De eerste stap richting industrialisatie. Haar eigen ambachtelijke fabriekje.